Nieuws

Van Gerwen / Van Barneveld tot halve finale World Cup of Darts

Eerste ronde: Nederland – Verenigde Staten.

Het Nederlandse koningskoppel Van Barneveld – Van Gerwen, de titelverdedigers van de World Cup of Darts troffen in hun eerste match De Verenigde Staten die Larry Butler en Darin Young hadden afgevaardigd. Erg lastig werd het niet voor onze landgenoten, Michael van Gerwen gooide direct 150 uit en in de tweede leg maakte Raymond van Barneveld 2-0. De Amerikanen konden de dubbel niet vinden en Van Gerwen zorgde voor een 3-0 voorsprong. Het eerste wapenfeit van de V.S was de 105 finish van Darin Young voor 3-1, de vijfde leg ging naar Nederland. Larry Butler gooide nog 100 uit om 4-2 te maken maar daarna was de overwinnig voor Oranje in de pocket dankzij de D16 van Van Barneveld, eindstand 5-2.

Tweede ronde: Nederland – Zuid-Afrika.

Van Gerwen en van Barneveld kenden weinig problemen met tegenstander Zuid-Afrika (Graham Filby en Devon Petersen). Michael was gekoppeld aan Graham Filby die kansloos was tegen “Mighty Mike”, Van Barneveld moest het opnemen tegen de populaire Devon Petersen. Ook Raymond had weinig moeite met zijn tegenstander, Petersen verloor met 4-1, eindstand 2-0.

Kwartfinale: Nederland – Noord-Ierland

In de kwartfinale trof het Nederlandse duo Noord Ierland, Brendan Dolan en Michael Mansell vertegenwoordigden Noord-Ierland, Dolan speelde goed maar kwam toch tekort tegen Michael van Gerwen die via een eindsprint met 4-2 wist te winnen. Anders liep het voor “Barney” Mansell speelde een uitstekende partij en wist deze zelfs te winnen van Raymond van Barneveld met 4-3. Tussenstand 1-1, een koppelpartij moest de beslissing brengen, al snel werd duidelijk dat Van Gerwen en Van Barneveld een maatje te groot waren voor Dolan/Mansell, Nederland walste over de Noord-Ieren heen zonder legverlies, eindstand 4-0. In de halve finale was Schotland nog de enige drempel voor een plek in de finale.

Halve finale: Nederland – Schotland

In een spannende match van hoog niveau wist Michael van Gerwen in de halve finale zijn single te winnen van de Schot Peter Wright, makkelijk ging dat zeker niet, “Snakebite” gooide ruim 103 gemiddeld waardoor de beslissing in de zevende en laatste leg pas zou vallen. Van Gerwen gooide een 180 score en een 82 finish voor de zege, 4-3. Raymond van Barneveld kon door winst op Gary Anderson 2-0 maken voor een plek in de finale, hij kwam echter niet in zijn spel en moest lijdzaam toezien hoe zijn Schotse opponent de zege naar zich toe wist te trekken, Anderson won met 4-1. Tussenstand 1-1.

Een koppelmatch moest uitmaken wie de finale ging spelen tegen Engeland dat met 2-0 van Belgie wist te winnen. Raymond oogde niet fit in de koppelpartij tegen Schotland, hij kwam niet in zijn spel en zowel scorend als op de finishes lukte het niet, Van Gerwen wist in de tweede leg nog een mooie 126 finish te gooien maar dit was de enige leg die het Nederlandse koppel zou winnen.

Schotland bereikte de finale tegen het Engelse Koppel Taylor/Lewis. De titel ging uiteindelijk voor de derde keer in het vijfjarig bestaan van de World Cup of Darts naar Engeland, Taylor en Lewis wonnen met 3-2.

Foto: Lawrence Lustig/PDC