Nieuws

IJzersterke van Barneveld overleeft “Judgement Night”

Geschreven door Wim Filemon

Verliezen was geen optie voor Raymond van Barneveld, doordat zowel Huybrechts als Lewis hun partij wisten te winnen MOEST hij winnen of gelijkspelen tegen de regerend wereldkampioen Gary Anderson om boven de degradatiestreep te eindigen en er de komende 6 weken bij te zijn op weg naar de Play-offs.

Dit moest gebeuren in de laatste match van de avond omgedoopt in “Judgement Night”. Bij verlies van de Nederlander zou de Schot Peter Wright profiteren en doorgaan. Anderson startte direct goed, met 2 x een 180 score in de eerste leg kwam hij via D18 op 1-0. Ook een 180 score voor Raymond in de tweede leg, 1-1. Anderson finishte 85 voor 2-1. Van Barneveld miste D20 voor een twaalfdarter in leg vier maar Anderson gooide 104 niet uit en het werd alsnog 2-2.

In de vijfde leg alweer een 180’er voor beide darters, met een 81-finish ging de leg naar Anderson. Barney had zijn gemiddelde ook opgeschroefd naar 110 per beurt en maakte weer gelijk via dubbel-8. De zevende leg leek eenvoudig naar Anderson te gaan, tot de wereldkampioen een volle beurt miste en 24 niet uitgooide. “Barney” stond klaar op 122 en gooide twee keer triple-18 en dubbel-7 voor de cruciale break.

De Nederlander startte direct met een 180’er maar in zijn volgende beurt had hij voor de derde keer in de partij een bouncer. Anderson kon daardoor toch weer in de buurt komen en kreeg de kans op een rebreak vanaf 103. De triple vond hij niet en Van Barneveld liep naar 3-5. In de negende leg kon de Nederlander scorend even niet mee en met een 71-finish bracht Anderson het verschil terug tot één leg. Raymond van Barneveld speelde echter weer een solide leg en pakte met een 91-finish het noodzakelijke punt.

Anderson opende vervolgens met twee keer 180. De zevende dart viel niet, maar er kwam wel een twaalfde leg. Daarin begon Van Barneveld met vijf keer triple-20 op rij en liep daardoor weg om zelfs de zege te pakken. Dat liet hij echter na door drie darts op de dubbel te missen waardoor de eindstand 6-6 werd. De missie van de Hagenaar die al weken uitstekend staat te gooien is geslaagd, hij doet de komende 6 weken nog mee voor een plek bij de laatste vier op 21 mei in de O2 Arena in Londen.